WAT WE DOEN

WAAROM

Huisdieren hebben een enorme positieve invloed op ons dagelijks leven. Een hond die kwispelend op je af komt, een kat die spinnend tegen je been komt staan of de zachte vacht van een konijn dat op je schoot zit. Huisdieren brengen ons aan het lachen, geven ons een speciaal gevoel en laten ons geliefd voelen.

Voor veel ouderen is het hebben van een huisdier echter niet zo vanzelfsprekend. Fysieke en/of mentale beperkingen zorgen ervoor dat het hebben van een huisdier niet verantwoord meer is, woonbeperkingen laten het niet toe of de zorglast is te groot. Dit kan een enorm gemis zijn. Nooit meer een dier kunnen aaien, nooit meer de warmte van het dier voelen, nooit meer even ongestoord genieten.

Met dit project zorgen wij ervoor dat het voor deze mensen ook altijd dierendag kan zijn. Want daar heeft iedereen recht op.

HOE

Vrijwilligers en hun huisdieren gaan op bezoek bij ouderen die behoefte hebben aan contact met dieren.

De dieren kruipen tegen de ouderen aan, laten zich aaien en kroelen heerlijk met de ouderen. Onder het genot van een kopje koffie worden door de ouderen anekdotes opgehaald over de huisdieren van vroeger en zo komen vervlogen tijden weer tot leven. En of er nu een balletje gegooid wordt of koekjes gegeten worden, met hun ondeugende blik brengen de dieren enorm veel plezier bij de ouderen. De huisdieren genieten van alle aandacht die zij krijgen en de ouderen genieten van het contact met de dieren. De lach op het gezicht van een oudere als het een dier aait, al is het maar voor even, dat is een mooi en ontroerend moment.

Bevlogen vrijwilligers en hun huisdieren zorgen ervoor dat het voor ouderen ook iedere dag dierendag kan zijn.

VOOR WIE

De vrijwilligers van dit bezoekproject bezoeken zeer verschillende doelgroepen. Zij gaan op bezoek bij ouderen die in instellingen wonen en ook bij zelfstandig wonende ouderen. Ze bezoeken gezonde mensen en zieke mensen. Sommige ouderen zijn somatische patiƫnten, andere ouderen zijn dement. Een hele diverse doelgroep dus, met verschillende behoeften. Maar allen beleven zij immens veel plezier aan het bezoek van de dieren.

Eenzame mensen voelen zich minder eenzaam. Zieke mensen vergeten even de pijn van dat moment. Dementerende ouderen halen toch nog herinneringen op aan vroeger. Iedereen beleeft plezier, liefde en geluk aan de bezoeken.

Kortom, het project is voor alle ouderen bedoeld die behoefte hebben aan contact met dieren. Voor iedereen.