Wat je hond écht wil

Mensen hebben de neiging om honden verkeerd te begrijpen en ze op dezelfde manier te behandelen en te beoordelen. Huisdieren worden voortdurend vermenselijkt. We trekken onze trouwe vrienden kleding aan en nemen ze overal mee naar toe. Veel hondenbezitters vergeten hun hond ‘hond te laten zijn’. Een hond heeft – naast de meest voor de hand liggende – vele behoeften. Hieronder vind je een opsomming van dingen die je hond écht wil.

• Honden willen gezelschap, meer dan alleen van zijn/haar baasje(s). Honden willen van nature in groepen leven. Niet in kleine gezelschappen van twee of drie personen, maar in grote groepen waar ze kunnen samen zijn met een dozijn of meer vrienden en familieleden. Wanneer een hond in kleine gezinnen verkeerd, is het van groot belang dat je hond voldoende interactie krijgt met andere metgezellen, zowel mens als hond. Samen met je hond kan je bijvoorbeeld lid worden van een honden wandelclub en op deze manier ervoor zorgen dat je hond in aanraking komt met metgezellen.

• Honden willen discipline. Gehoorzaamheidstrainingen zijn niet alleen bedoeld voor problematische honden, of om hen trucs te leren. Je hond heeft misschien geen formele gehoorzaamheidstraining nodig, maar wel gestructureerde discipline. Je hond discipline leren is van groot belang voor zijn/haar geestelijke gezondheid. Honden willen graag gezag van hun leiders en zij hebben dit ook nodig. Zonder, zullen ze de neiging hebben om dat gezag naar zichzelf toe te trekken, wat leidt tot gedragsproblemen.

• Honden willen taken. Geef je hond dagelijkse taken die hem/haar het gevoel kunnen geven dat hij/zij een bijdrage levert. Leer je hond “trucs” zoals het brengen van de afstandbediening, de krant, of het vreedzaam bewaken van de deur. Deze gedragingen verbeteren de geestelijke gezondheid.

• Honden willen deel uitmaken van het gezin. Je hond hunkert naar volledige opname in de familie en niet als het dier in de achtertuin, dat af en toe een knuffel en iets lekkers krijgt.

• Honden willen een uitstekende gezondheidszorg en hebben dit ook nodig. Regelmatige beweging is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Goede voeding speelt hierbij ook een rol.

Naast een bak voer en een droge plaats om te slapen hebben honden veel behoeften en verlangens. Honden zijn intelligente en sociale dieren die de juiste attente, liefdevolle zorg nodig hebben.

Bron