Ook honden in rampgebied ervaren posttraumatische stress

Eens in de zoveel tijd vindt er een ramp plaats die zo een impact heeft, dat het overal wereldnieuws is. Dat dit voor mensen zorgt voor veel stress spreekt voor zich, maar ook voor dieren levert het veel stress op.

Neem als voorbeeld de ramp in Fukushima, op 11 maart 2011 vond voor de kust van Japan, een van de zwaarste aardbevingen ooit plaats. Tussen de 160.000 en 200.000 mensen werden geëvacueerd in een straal van 50 kilometer rond het rampgebied. De mensen werden geëvacueerd, maar wat gebeurde er met hun ruim 6.000 huisdieren?

De honden werden achter gelaten in het rampgebied, daar moesten ze in een klap wennen aan het landschap wat extreem veranderd was én aan het feit dat ze het opeens zonder hun baasje moesten stellen. Uit onderzoek is gebleken dat deze honden symptomen vertonen van het posttraumatische stressstoornis. Ze vertoonden mindere hechtingsdrang en waren aantoonbaar minder makkelijk te trainen.

Toch is het lastig uit te maken wat er voor heeft gezorgd dat de honden stress opliepen na de ramp. Zo had het kunnen liggen aan de nieuwe leefomstandigheden of aan het feit dat ze hun baasjes misten, daarnaast zou het natuurlijk ook kunnen komen door de angst die zij voelden tijdens de gebeurtenis zelf.


Bron: www.scientias.nl

Achtergelaten honden in Fukushima