Hondentaal

Honden ‘praten’ met soortgenoten en met ons. Wanneer honden communiceren worden alle zintuigen benut. Er wordt gebruik gemaakt van de combinatie van instinctmatig en aangeleerd gedrag. Honden gebruiken met name hun lichaam om te communiceren. Die lichaamstaal kunnen en moeten we als eigenaar leren lezen.

Waarom is het belangrijk dat baasjes de lichaamstaal moeten leren lezen van hun hond? Omdat elk hond communiceert ofwel ‘praat’ op deze manier met alle levende wezens om hem heen. En het is aan ons om te leren verstaan wat hij zegt. Daarnaast veroorzaakt miscommunicatie tussen hond en baas vaak de basis voor gedragsproblemen bij de hond.

Zoals eerder aangegeven bestaat communicatie tussen honden voor een groot deel uit lichaamstaal. Met name door de houding van zijn lijf, oren en staart geeft een hond aan hoe hij zich voelt en wat zijn intenties zijn. Het leren verstaan van een hond gaat niet vanzelf. Het is daarom van groot belang, voor elke hondenbezitter en voor iedereen die met een hond in contact komt, om goed op de hoogte te zijn hoe een hond ‘praat’. Zodra u leert uw hond te ‘lezen’, kunt u voorspellen wat hij gaat doen. Hierdoor kunt u vroegtijdig ingrijpen wanneer uw hond ongewenst gedrag wil gaan vertonen.

Op het moment dat u zich gaat verdiepen in hoe uw hond ‘praat’, zult u en uw hond dit ook steeds leuker en interessanter gaan vinden.

Hier zijn een aantal tips van leuke boeken die meer vertellen over hondentaal:
‘Hondentaal is lichaamstaal’ – ISBN 9789052106557
‘Begrijp ik mijn hond’ – ISBN 9789059561199

Bron: website