Honden beschikken over inlevingsvermogen

Wat veel hondeneigenaren eigenlijk al wisten is onlangs in een onderzoek bewezen, honden herkennen menselijke emoties en reageren hier ook op.

Aan het onderzoek dat plaatsvond aan de universiteit van Londen hebben twintig honden meegewerkt. Iedere hond kreeg in een kamertje vier keer bezoek van een mens, één daarvan was de eigenaar en de rest waren willekeurige vreemden.

Tijdens de bezoeken vertoonden de mensen verschillend gedrag. De ene persoon sprak op een normale toon, anderen personen zongen of neurieden en weer anderen huilden. De honden reageerden op de verschillende manieren van gedrag, bij zowel hun baasje als bij de vreemden. Reacties van de honden verschilden van onderdanig gedrag tot likken en aanraken met hun neus. Vooral bij de mensen die huilden waren deze reacties sterk aanwezig.

Dit gedrag bewijst dat honden beschikken over inlevingsvermogen, stellen de onderzoekers. Het onderzoek wijst uit dat honden menselijke emoties herkennen, en in staat zijn er op te reageren. Daarnaast stelden de onderzoekers zelfs dat honden sympathieker zijn dan mensen, omdat de honden bij zowel bekenden als vreemden reageerden op de getoonde emoties.

Bron: Nu.nl