Chocola gevaarlijk voor honden

Chocola is zeer gevaarlijk voor uw hond – en kan wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen – zelfs dodelijk zijn. Daarom zijn de periodes zoals Sinterklaas een risicovolle periode voor honden. Wanneer u niet oppast, worden chocoladeletters, bonbons, chocoladekransjes vaak in grote hoeveelheden met papiertjes en al opgegeten.

Tijdens de periode van Sinterklaas, Kerst, maar ook de Paasperiode is er vaak chocolade in huis te vinden. Chocolade pieten, chocoladeletters, chocolade-eitjes of chocoladekransjes in de boom zijn relatief makkelijk bereikbaar voor de hond. Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft.

Er is géén tegengif voor een theobrominevergiftiging. Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit zullen de maagsecreties toenemen wat zweervormig tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden to acute braakneigingen en diarree. Daarnaast wordt theobromine snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling kan ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4 á 5 uur na het innemen (tot 12 uur). Kenmerken van een overdosis van chocola zijn:

• verhoogde nervositeit en opwinding
• trillen
• hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
• plotselinge aanvallen
• zeer snelle hartslag
• coma

Indien uw hond chocola heeft gegeten, dient u onmiddellijk uw dierenarts te waarschuwen. De dierenarts zal de hond laten braken om erger te voorkomen. Daarnaast is het advies om chocola buiten bereik van uw hond te bewaren en het dus bijvoorbeeld in een afgesloten kast te bewaren.

Bron: website