Baby’s gezonder met hond of kat in huis

Een te schone omgeving misschien iets te ideaal voor baby’s? Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat baby’s die worden geboren in huishoudens met honden en katten minder vaak ziek zijn. De hond of kat hoeft zich niet langer zorgen te maken dat hij vervangen wordt met de opkomst van een nieuwe baby.

Het Fins onderzoek, waarover wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics, toont aan dat het contra-intuïtieve idee dat een te schone omgeving juist niet ideaal is. Een mogelijke verklaring zou zijn dat het immuunsysteem van een baby juist sneller volgroeid raakt door de bacteriën die door een hond of kat in huis belanden. Baby’s die opgroeien in huizen met honden en katten hebben 44% minder kans op een oorontsteking en 29% minder kans op een antibiotica behandeling. Baby’s die zonder huisdieren opgroeiden is 65% gezond. In gezinnen met een hond lag dat percentage tussen de 72 en 76. Het verschil met huishoudens waarin zich een kat bevindt, is het aanmerkelijk groot. Voor dit onderzoek zijn er 397 kinderen gevolgd die tussen 2002 en 2005 geboren zijn.

In een eerder onderzoek werd aangetoond dat samen leven met honden en katten voor je eerste verjaardag de kans op allergieën via de luchtwegen en astma op latere leeftijd verlagen. 33% van de baby’s die geen contact hadden met honden en katten heeft last van allergieën. Dit is 15% in huishoudens met minstens 2 honden of katten.

Regelmatig worden huisdieren herplaatst wanneer er een nieuw gezinslid opkomst is, maar gezondheid redenen zijn niet langer een excuus om onze geliefde viervoeter weg te doen.

Bron: http://uitgelatenhond.nl/babys-gezonder-met-hond-kat-huis-0